Διδασκοντες

Σχεδιαση Ψηφιακων Πολιτιστικων Προϊοντων

Βλάσιος Κασαπάκης (Συντονιστής ειδίκευσης ΣΨΠΠ)

Ο Βλάσης Κασαπάκης ολοκλήρωσε το διδακτορικό του το 2016 στο πεδίο των «Διάχυτων Παιχνιδιών» (Pervasive Games), με τίτλο «Pervasive role playing games: development and evaluation of a research prototype». Έχει εκλεγεί ως επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με αντικείμενο «Τρισδιάστατα Γραφικά & Μικτή Πραγματικότητα» (2018) και αναμένει το διορισμό του, ενώ εργάζεται ως εντεταλμένος διδάσκων στα γνωστικά αντικείμενα του κινητού και διάχυτου υπολογισμού και τρισδιάστατων γραφικών στον προπτυχιακό και μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών του Τμήματος. Η ερευνητική του δραστηριότητα εκτείνεται στις περιοχές του κινητού και διάχυτου υπολογισμού, των διάχυτων παιχνιδιών, καθώς και της σχεδίασης και ανάπτυξης κινητών εφαρμογών και εφαρμογών ιστού στα πεδία του τουρισμού και του πολιτισμού, αλλά και στην ανάπτυξη εφαρμογών μικτής και εικονικής πραγματικότητας. Έχει συμμετάσχει ως ερευνητής σε πλήθος έργων που έχουν χρηματοδοτηθεί από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους σε αυτές τις θεματικές, όπως τα H2020 SMARTBUY,CIP7 HoPE, FP7 MOVESMART, FP7 eCOMPASS.

Δημήτρης Παπαγεωργίου

Τα επιστημονικά και ερευνητικά ενδιαφέροντα του Δ. Παπαγεωργίου εστιάζουν στην καταγραφή, καθώς και στην προβολή και διαχείριση δεδομένων με τη χρήση των νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.). Σ’ αυτό το πλαίσιο έχει συνεργαστεί με διεπιστημονικές ομάδες για τη δημιουργία αυτόνομων και δικτυακών εφαρμογών, εκθέσεων με τη χρήση πολυμέσων, αλλά και ντοκιμαντέρ, που παρουσιάζουν ιστορικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δεδομένα. Η θεωρητική προσέγγιση που υιοθετεί δανείζεται στοιχεία από τη συστημική θεωρία, αλλά και από την κοινωνιολογική και ανθρωπολογική παράδοση, καθώς και από τη βιβλιογραφία περί ψηφιακών μέσων (digital media). Με βάση αυτή τη θεωρητική και μεθοδολογική αποσκευή διερευνά τη σύνδεση ανάμεσα στη συστηματική κατάταξη των ερευνητικών δεδομένων, ως ακολουθία ιεραρχημένων σημασιολογικών σχέσεων, με μορφές και εκδοχές (ή «σενάρια») παρουσίασης, σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις προδιαγραφές που θέτουν οι Τ.Π.Ε., σε μια επικοινωνιακή προοπτική.

Χρήστος-Νικόλαος Αναγνωστόπουλος

Ο Χρήστος-Νικόλαος Αναγνωστόπουλος είναι Καθηγητής Πληροφορικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων (i-lab.aegean.gr) του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι κάτοχος Διπλώματος Μηχανολόγου Μηχανικού και Διδακτορικού Διπλώματος Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έχει μεγάλη εμπειρία σε έργα πολυτροπικής καταγραφής, αποτύπωσης, τεκμηρίωσης και ανάδειξης Πολιτισμικής Κληρονομιάς. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα πεδία της επεξεργασίας εικόνας, της όρασης υπολογιστή, των γραφικών υπολογιστών και της τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη ευφυών εφαρμογών και πολιτισμικής πληροφορικής. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 180 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, στα παραπάνω θέματα καθώς και άλλους συναφείς τομείς στην πληροφορική.

Νίκος Μπουμπάρης

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Ν. Μπουμπάρη αναπτύσσονται καθώς τα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας συνδέονται με την πολιτισμική θεωρία, κυρίως στις περιοχές που σχετίζονται με τα πολυμέσα και το σχεδιασμό διεπαφών χρήστη. Στο πλαίσιο αυτό έχει συνεργαστεί στη δημιουργία πολυμεσικών εφαρμογών οθόνης, ηλεκτρονικών παιχνιδιών, ακουστικών περιπάτων (audio walks) και βιντεοπεριπάτων (videowalks), συνθέσεων ηχοτοπίου και διαδραστικών εγκαταστάσεων, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε αίθουσες τέχνης, μουσεία, πολιτιστικές εκθέσεις και εικαστικές δράσεις στο δημόσιο χώρο. Το θεωρητικό του έργο έχει παρουσιαστεί σε συνέδρια, περιοδικά και βιβλία, με έμφαση σε θεματικές που αφορούν στη σύγχρονη πολιτισμική παραγωγή και στην ψηφιακή τεχνολογία, στις ηχητικές κουλτούρες και τέχνες, στα περιπατητικά έργα και στην αστική εμπειρία, στη μουσική βιομηχανία και στις νεανικές κουλτούρες.

Σοφία Μυτιληναίου

Η Σοφία Μυτιληναίου είναι έμπειρη σχεδιάστρια έντυπου υλικού και διαδραστικών εφαρμογών, με πάθος για τις καινοτόμες ιδέες και το σχεδιασμό πρωτοποριακών εμπειριών. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην επιστήμη της Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (Πανεπιστήμιου Αιγαίου) εστιάζοντας στην ενεργή συμμετοχή του κοινού σε ψηφιακό περιβάλλον. Το ερευνητικό της έργο έχει δημοσιευτεί σε διεθνή συνέδρια με κριτές και βιβλία και εστιάζει κυρίως στις Πολιτισμικές Σπουδές, το Σχεδιασμό, την ενεργή συμμετοχή και εμπειρία του χρήστη. Εργάζεται ως Graphic και UI/UX Designer, ενώ παράλληλα διδάσκει Γραφιστική στο Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Τμήμα Γραφιστικής & Οπτικής Επικοινωνίας) και στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας).

Ελισάβετ Κελίδου

Η Ελ. Κελίδου σπούδασε Γραφιστική και ασχολήθηκε με την έντυπη και ψηφιακή επικοινωνία στο πλαίσιο της επαγγελματικής της δραστηριότητας. Η διαχείριση της οπτικής πληροφορίας με εκθεσιακό περιεχόμενο και η σχεδιαστική αντίληψη, καθώς και η οπτικοποίηση των ιδεών και των μηνυμάτων σε μουσεία, αποτέλεσε από νωρίς πεδίο ερευνητικού ενδιαφέροντος γι’ αυτή. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στις δυνατότητες των Νέων Τεχνολογιών ως μέσου έκφρασης και επικοινωνίας του μηνύματος στη σχεδιαστική μεθοδολογία και στην εκθεσιακή προβολή, σε συνάρτηση με την εν γένει δομή και διαδικασία του σχεδιασμού στην Επικοινωνία. Έχει συνεργαστεί με το Υπουργείο Πολιτισμού για τη γραφιστική σχεδίαση και την οπτική διαχείριση εποπτικού υλικού για περιοδικές και μόνιμες εκθέσεις μουσείων, όπως το Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας κ.ά., καθώς και για τη σχεδίαση διαδραστικών εφαρμογών πολιτισμικού περιεχομένου.

Αλέξανδρος Σπάθης

Ο Α. Σπάθης σπούδασε ηχοληψία αλλά πέρασε γρήγορα στην βιομηχανία των πολυμέσων στο τομέα της επεξεργασίας εικόνας, ήχου και αργότερα στην δημιουργία τρισδιάστατων γραφικών. Από το 2002 ανήκει στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας και επιβλέπει τα εργαστήρια οπτικοακουστικών. Έχει την τεχνική διεύθυνση του Εργαστηρίου Εικόνας, Ήχου και Πολιτιστικής Αναπαράστασης και έχει συμμετάσχει σε πλήθος προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης που έχουν χρηματοδοτηθεί από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους με αντικείμενο την παραγωγή τρισδιάστατων γραφικών και γενικότερα εικόνας και ήχου για πολυμεσικές εφαρμογές και εγκαταστάσεις.

Ηλιάδης Ιωάννης

O Γιάννης Ηλιάδης είναι μέλος του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.), του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με γνωστικό αντικείμενο: “Έρευνα, Τεκμηρίωση και Διαχείριση Ψηφιακών Πολιτιστικών Δεδομένων”. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στην κοινωνική έρευνα και στην καταγραφή και τεκμηρίωση δεδομένων, σε ζητήματα που αφορούν τον ψηφιακό πολιτισμό και την πολιτιστική αναπαράσταση (θεωρητικά και μεθοδολογικά ζητήματα), στην επιτέλεση πολιτισμικών δρωμένων, καθώς και σε ζητήματα που σχετίζονται με την προβολή και διαχείριση πολιτιστικών δεδομένων με τη χρήση των νέων τεχνολογιών των πολυμέσων και του διαδικτύου.

Αγγελική Χρυσάνθη

Η Αγγελική Χρυσάνθη είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο πεδίο της Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και συνεργαζόμενη διδάσκουσα στο προπτυχιακό και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (Τ.Π.Τ.Ε.). Μετά από τις σπουδές της στους τομείς της Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης (ΕΚΠΑ), και της Προστασίας Μνημείων (ΕΜΠ) εκπόνησε τη διατριβή της στον τομέα των εφαρμογών Η/Υ στην πολιτιστική κληρονομιά και έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Southampton. Η διδασκαλία, η έρευνα και οι δημοσιεύσεις της επικεντρώνονται στον ερμηνευτικό σχεδιασμό και τη δημιουργική επανάχρηση του πολιτιστικού αποθέματος με ψηφιακά μέσα, στη δημιουργία και προβολή διαδραστικών αφηγήσεων, καθώς και στη μελέτη χωρικών και κοινωνικών μοτίβων που παρατηρούνται σε πολιτιστικά περιβάλλοντα και εμπειρίες.

Elena Dzardanova

Η Elena Dzardanova είναι υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, και επιστημονική συνεργάτης στα εργαστήρια Ήχου, Εικόνας και πολιτιστικής αναπαράστασης του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας, και Σχεδίασης Διαδραστικών Συστημάτων του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων. Διαθέτει πολυετή επαγγελματική προϋπηρεσία σε ερευνητικά προγράμματα και εμπειρία διεξαγωγής σεμιναρίων σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Το ερευνητικό της αντικείμενο, στο οποίο έχει συν-συγγράψει πλήθος δημοσιεύσεων, εστιάζει στον σχεδιασμό και διεξαγωγή πειραμάτων εικονικής και μικτής πραγματικότητας.

Μουσειολογια

Νάσια Χουρμουζιάδη (Συντονίστρια ειδίκευσης Μουσειολογίας)

Η Ν. Χουρμουζιάδη σπούδασε σε τρία διαφορετικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα (Χημεία, Αρχιτεκτονική, Αρχαιολογία), προσπαθώντας να συνδυάσει τη «θετικιστική» μεθοδολογία, το δημιουργικό σχεδιασμό και τη θεωρητική αναζήτηση στο πεδίο της διαχείρισης και κοινωνικής αξιοποίησης των πολιτισμικών πόρων, και, κυρίως, τη μουσειακή διαχείριση του παρελθόντος. Οι προβληματισμοί και οι προτάσεις της δοκιμάστηκαν στην πράξη σε μια σειρά μελετών που αφορούν στη συγκρότηση πλαισίων διαχείρισης πολιτισμικών πόρων, μουσειακές εκθέσεις – όπως στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – και επεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους – όπως στο Οικομουσείο του Δισπηλιού – ενώ, ταυτόχρονα, παρουσιάζονται σε δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε συνέδρια. Είναι Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μουσειολογίας στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα: θεωρητικά και μεθοδολογικά ζητήματα της μουσειακής πράξης, διαχείριση πολιτισμικών πόρων, δημόσια αρχαιολογία, σε συνάρτηση με την εξέλιξη των ψηφιακών τεχνολογιών.

Γεράσιμος Παυλογεωργάτος (Διευθυντής ΠΜΣ “Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία”)

O Γερ. Παυλογεωργάτος είναι διευθυντής του θεσμοθετημένου ερευνητικού Εργαστηρίου Διαχείρισης της Πολιτισμικής Κληρονομιάς (CHMLab), στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τον ενόργανο έλεγχο των περιβαλλοντικών παραμέτρων με στόχο την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και τη διατήρηση της Φυσικής και Πολιτισμικής Κληρονομιάς, τη χρήση των σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.), με τη μορφή Βάσεων Δεδομένων, Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, Ψηφιακών Αναπαραστάσεων, κ.λπ., για την καταγραφή, την τεκμηρίωση, την προστασία και την προβολή της Φυσικής και Πολιτισμικής κληρονομιάς και τoν Πολιτιστικό Σχεδιασμό (Cultural Planning). Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων και μελετών σχετικά με τη διαχείριση και προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και τη διατήρηση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς.

Ευαγγελία Καβακλή

Η Ευαγγελία Καβακλή είναι διευθύντρια του Εργαστηρίου Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων, στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την εννοιολογική μοντελοποίηση, την ανάλυση απαιτήσεων Πληροφοριακών Συστημάτων, καθώς και θέματα που αφορούν στην τεκμηρίωση και διαχείριση πολιτισμικών δεδομένων. Οι ερευνητικές της δραστηριότητες έχουν χρηματοδοτηθεί από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, το Υπουργείο Παιδείας, το Βρετανικό Ερευνητικό Συμβούλιο Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόσφατη έρευνά της αφορά στη σχεδίαση κυβερνο-φυσικών συστημάτων (ερευνητικό έργο H2020 DISRUPT). Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Requirements Engineering και μέλος της οργανωτικής επιτροπής σημαντικού αριθμού διεθνών συνεδρίων στον τομέα των πληροφοριακών συστημάτων.

Ειρήνη Στάθη

Η Ειρήνη Στάθη είναι ιστορικός και θεωρητικός του κινηματογράφου. Έχει εργαστεί στο χώρο της κινηματογραφικής εκπαίδευσης και έχει συνεργαστεί με ομάδες και οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διερευνώντας πτυχές της επίδρασης της κινούμενης εικόνας στη σύγχρονη σκέψη και στην πολιτιστική παραγωγή. Ειδικότερα μελετά την εικόνα του κινηματογράφου ως μέσου επικοινωνίας, με συγκεκριμένη «γλώσσα», που αναλύεται μέσα από ποικίλες ερμηνευτικές σκοπιές και εκδοχές. Σ’ αυτό το πλαίσιο εστιάζει στη μελέτη του έργου σημαντικών δημιουργών του κινηματογράφου, καθώς και των βασικών θεωριών της κινηματογραφικής τέχνης, συμπεριλαμβανομένης και της ταινίας ντοκιμαντέρ. Η ίδια έχει σκηνοθετήσει και συνεργαστεί στη δημιουργία ταινιών ντοκιμαντέρ με ιστορικό, πολιτιστικό και ανθρωπολογικό ενδιαφέρον.

Γιώργος Καρυδάκης

Ο Γ. Καρυδάκης διδάσκει στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ συντονίζει και την ερευνητική ομάδα Ευφυούς Αλληλεπίδρασης ii.aegean.gr. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στην Αλληλεπίδραση Ανθρώπου Υπολογιστή, στη Συναισθηματική Υπολογιστική, στη Σχεδίαση, στην Αξιολόγηση και στην Επαύξηση Πολιτιστικής Εμπειρίας Χρήστη, στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στη Μηχανική Μάθηση, στη Διάχυτη Υπολογιστική, στην Αναπαράσταση και στη Διαχείριση Πολιτιστικής Πληροφορίας. Συνεργάζεται ως ερευνητής με τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και με το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά. Συντονίζει, σύμφωνα με μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Αιγαίου και Ε.Κ. Αθηνά τη δημιουργία Ινστιτούτου Έρευνας και Ψηφιακής Διαχείρισης Πολιτισμικής Κληρονομιάς, ανήκει στο Προεδρείο της Ελληνικής ομάδας εργασίας ACM για θέματα Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου Υπολογιστή και είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Τεχνητής Νοημοσύνης. Έχει διατελέσει αξιολογητής ερευνητικών προτάσεων και συμμετείχε ως ερευνητής σε περισσότερα από 25 Ευρωπαϊκά και Εθνικά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα.

Κώτης Κωνσταντίνος

Ο Κώτης Κων/νος (ORCID https://orcid.org/0000-0001-7838-9691) κατέχει πτυχίο του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στην Πληροφορική (B.Sc. in Computation) και διδακτορικό τίτλο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Διαχείριση Πληροφορίας με έμφαση στην Μηχανική Γνώσης (Knowledge Engineering). Εργάζεται ως επίκ. καθηγητής  στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Παν. Αιγαίου (εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων), και παράλληλα είναι συνεργάτης ερευνητής στο τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Παν. Πειραιά (εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την Μηχανική Γνώσης, την σημασιολογική διαχείριση δεδομένων και πληροφορίας, και το (σημασιολογικό) Διαδίκτυο των Πραγμάτων. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 70 επιστημονικές εργασίες (Google Scholar h-index 17, >1300 citations) σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια με κριτές. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε πολλές ερευνητικές προτάσεις ως συγγραφέας και σε πολλά ερευνητικά έργα ως ερευνητής, ορισμένα από τα οποία αναφέρονται ενδεικτικά: Grid4All (FP7, 2008), iCore (FP7, 2012), Internet of Things (Finnish Tivit/Tekes, 2012), AMINESS(ΓΓΕΤ, 2014), datAcron (H2020, 2016)), Time Machine (H2020, 2019). 

Αλέξανδρος Τούρτας

Ο Αλ.  Τούρτας αποφοίτησε το 2007 από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2010 απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Προστασία και διαχείριση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων» από το Α.Π.Θ. και το 2014 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη «Maritime Archaeology» στο Πανεπιστήμιο του Southampton (UK). Υποστήριξε τη διατριβή του με θέμα «Προστασία και διαχείριση ενάλιων αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα. Μια θεωρητική και μεθοδολογική προσέγγιση», το 2017 και αναγορεύθηκε διδάκτορας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ.. Σήμερα, διεξάγει μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Τμήμα Πολιτιστικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, όπου, επίσης, διδάσκει το μάθημα του «Εκθεσιακού Σχεδιασμού» στο Master in Cultural Informatics and Communication. Επιπλέον, έχει διδάξει θέματα Ενάλιας Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα χερσαία και θαλάσσια αρχαιολογικά έργα, με εξειδίκευση στην εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών στην αρχαιολογική διαδικασία και στη διαχείριση των αρχαιολογικών θέσεων.

Ελισάβετ Κελίδου

Η Ελ. Κελίδου σπούδασε Γραφιστική και ασχολήθηκε με την έντυπη και ψηφιακή επικοινωνία στο πλαίσιο της επαγγελματικής της δραστηριότητας. Η διαχείριση της οπτικής πληροφορίας με εκθεσιακό περιεχόμενο και η σχεδιαστική αντίληψη, καθώς και η οπτικοποίηση των ιδεών και των μηνυμάτων σε μουσεία, αποτέλεσε από νωρίς πεδίο ερευνητικού ενδιαφέροντος γι’ αυτή. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στις δυνατότητες των Νέων Τεχνολογιών ως μέσου έκφρασης και επικοινωνίας του μηνύματος στη σχεδιαστική μεθοδολογία και στην εκθεσιακή προβολή, σε συνάρτηση με την εν γένει δομή και διαδικασία του σχεδιασμού στην Επικοινωνία. Έχει συνεργαστεί με το Υπουργείο Πολιτισμού για τη γραφιστική σχεδίαση και την οπτική διαχείριση εποπτικού υλικού για περιοδικές και μόνιμες εκθέσεις μουσείων, όπως το Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας κ.ά., καθώς και για τη σχεδίαση διαδραστικών εφαρμογών πολιτισμικού περιεχομένου.

Πολιτισμος και παραγωγη ταινιων ντοκιμαντερ

Ιωάννης Σκοπετέας (Συντονιστής ειδίκευσης ΠΠΤΝ)

O Ιω. Σκοπετέας διδάσκει από το 2002 στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με αντικείμενο: Σκηνοθεσία και Σεναριογραφία στις Ψηφιακές Οπτικοακουστικές Τέχνες. Διδάσκει ακόμη Σχεδιασμό Φωτισμού και Δημιουργική Γραφή στην Τηλεόραση και στον Κινηματογράφο, ως ΣΕΠ στο ΕΑΠ από το 2012. Είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος του Θερινού Σχολείου με αντικείμενο: Οπτικοακουστικές Τέχνες και Επικοινωνία, του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Aπό το 1994 εργάζεται και ως σεναριογράφος/σκηνοθέτης και ενίοτε παραγωγός. Έχει αναλάβει το σενάριο και τη σκηνοθεσία 27 ντοκιμαντέρ με επιστημονικό ενδιαφέρον (με συνεργάτες καθηγητές ΑΕΙ και ειδικούς επιστήμονες) και περισσότερων από 100 επαγγελματικών οπτικοακουστικών έργων (διαφημίσεων, εταιρικών βίντεο, ταινιών μικρού μήκους).

Απόστολος Καρακάσης

Ο Απ. Καρακάσης διδάσκει στο Τμήμα Κινηματογράφου, στη Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ, με αντικείμενο: Μοντάζ στον κινηματογράφο μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Έχει εργαστεί ως σκηνοθέτης και μοντέρ σε πολλές ταινίες ντοκιμαντέρ. Ειδικότερα συνεργάστηκε στην παραγωγή τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ, κυρίως πολιτιστικού και ιστορικού περιεχομένου, στα πλαίσια των σειρών «Κεραίες της εποχής μας», «Παρασκήνιο», «Ιστορία των χρόνων μας», κ. ά. Το ανεξάρτητο κινηματογραφικό του έργο εστιάζει στη δημιουργική αναπαράσταση μικρών ιστοριών της καθημερινότητας, ακολουθώντας μεθόδους του ντοκιμαντέρ παρατήρησης, και διακρίθηκε σε διεθνή φεστιβάλ. Ασχολήθηκε επίσης με οπτικοακουστικές εφαρμογές μεγάλης κλίμακας με ντοκιμαντερίστικη προσέγγιση (όπως για παράδειγμα, μελέτη και επίβλεψη οπτικοακουστικής εγκατάστασης ελληνικού περιπτέρου στην Expo 2010 στη Σανγκάη, σκηνοθεσία βίντεο προβολών στην τελετή εγκαινίων Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών).

Εύη Σαμπανίκου

Η Ε. Σαμπανίκου διδάσκει στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με αντικείμενο τον Οπτικό Πολιτισμό και την Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συνδέονται με ποικίλες όψεις του Οπτικού Πολιτισμού: εικαστικές τέχνες (μεταβυζαντινή και αναγεννησιακή ζωγραφική), αισθητική φιλοσοφία και θεωρίες για την τέχνη, νέα μέσα και σύγχρονη τέχνη, φωτογραφία, κόμικς-graphic novels, κινούμενη εικόνα (κινηματογράφος, ντοκιμαντέρ), πολιτισμική διαχείριση. Ένα ειδικό πεδίο στο οποίο εστιάζει το επιστημονικό της έργο την τελευταία δεκαετία είναι ο Μετα-ουμανισμός (Post-Humanism) και οι εκφράσεις του στη σύγχρονη οπτικοακουστική παραγωγή.

Ειρήνη Στάθη

Η Ειρήνη Στάθη είναι ιστορικός και θεωρητικός του κινηματογράφου. Έχει εργαστεί στο χώρο της κινηματογραφικής εκπαίδευσης και έχει συνεργαστεί με ομάδες και οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διερευνώντας πτυχές της επίδρασης της κινούμενης εικόνας στη σύγχρονη σκέψη και στην πολιτιστική παραγωγή. Ειδικότερα μελετά την εικόνα του κινηματογράφου ως μέσου επικοινωνίας, με συγκεκριμένη «γλώσσα», που αναλύεται μέσα από ποικίλες ερμηνευτικές σκοπιές και εκδοχές. Σ’ αυτό το πλαίσιο εστιάζει στη μελέτη του έργου σημαντικών δημιουργών του κινηματογράφου, καθώς και των βασικών θεωριών της κινηματογραφικής τέχνης, συμπεριλαμβανομένης και της ταινίας ντοκιμαντέρ. Η ίδια έχει σκηνοθετήσει και συνεργαστεί στη δημιουργία ταινιών ντοκιμαντέρ με ιστορικό, πολιτιστικό και ανθρωπολογικό ενδιαφέρον.

Αργυρώ Μεσημέρη

Η Αργυρώ Μεσημέρη έχει  εργασθεί ως διευθύντρια παραγωγής (1985-1997) σε περισσότερα από 50 ντοκιμαντέρ για την κρατική τηλεόραση (ΕΤ-2) και 7 δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ σε παραγωγή του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Θεσσαλονίκη 1997. Υπήρξε συνεργάτης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Φ.Κ.Θ.) από το 2012 έως τον Ιούνιο του 2016 με τις παρακάτω αρμοδιότητες:
-Υπεύθυνη της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης του Φ.Κ.Θ. από την ίδρυσή της το Νοέμβριο του 2012
-Υπεύθυνη της Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης του Φ.Κ.Θ από την ίδρυσή της το Μάρτιο του 2013
-Επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος ψηφιοποίησης και ηλεκτρονικών εφαρμογών κινηματογραφικού περιεχομένου με τίτλο: Ο κινηματογράφος στην Ελλάδα (ΕΣΠΑ)
-Υπεύθυνη της Νεανικής Οθόνης και του Ντοκιμαντέρ για παιδιά
-Υπεύθυνη των Περιφερειακών Εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.
-Συντονίστρια του ευρωπαϊκού προγράμματος EUforia (MEDIA-Creative Europe) για την κινηματογραφική παιδεία.
Επίσης έχει εργαστεί ως Διευθύντρια της αστικής μη κερδοσκοπικής κινηματογραφικής εταιρείας STUDIO-παράλληλο κύκλωμα από την ίδρυσή της,1986 έως το 2012.

Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης

O Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης είναι διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας με ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον στην Οπτική Ανθρωπολογία και Πολυμεσική Εθνογραφία, στο Ντοκιμαντέρ και στον Εθνογραφικό Κινηματογράφο και τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου ως πολιτιστικοί οργανισμοί και τον ρόλο που διαδραματίζουν στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Είναι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου (Ειδίκευση στην Κοινωνική Ανθρωπολογία) και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων στην Ανθρωπολογία της Εκπαίδευσης (Γαλλία, πανεπιστήμιο Rouen) και στην Οπτική Ανθρωπολογία (Αγγλία, Goldsmiths College. Την περίοδο 2008-2016 εργάστηκε ως μέλος της ομάδας προγράμματος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – “Νύχτες Πρεμιέρας”, ενώ την περίοδο 2017-2020 διετέλεσε Διευθυντής Προώθησης στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Σήμερα είναι Διευθυντής και ιδρυτικό μέλος του οργανισμού ETHNOFEST και του ομώνυμου φεστιβάλ.

Αλέξανδρος Σπάθης

Ο Α. Σπάθης σπούδασε ηχοληψία αλλά πέρασε γρήγορα στην βιομηχανία των πολυμέσων στο τομέα της επεξεργασίας εικόνας, ήχου και αργότερα στην δημιουργία τρισδιάστατων γραφικών. Από το 2002 ανήκει στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας και επιβλέπει τα εργαστήρια οπτικοακουστικών. Έχει την τεχνική διεύθυνση του Εργαστηρίου Εικόνας, Ήχου και Πολιτιστικής Αναπαράστασης και έχει συμμετάσχει σε πλήθος προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης που έχουν χρηματοδοτηθεί από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους με αντικείμενο την παραγωγή τρισδιάστατων γραφικών και γενικότερα εικόνας και ήχου για πολυμεσικές εφαρμογές και εγκαταστάσεις.

Ελένη (Λένα) Ράμμου

Εργάζεται ως σύμβουλος διοίκησης και διαχείρισης στον οπτικοακουστικό τομέα από το 1996. Από το 2007 είναι σύμβουλος Ευρωπαϊκών Οπτικοακουστικών Προγραμμάτων στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ ήταν υπεύθυνη Γενικού Συντονισμού του Οργανισμού από το 2010 έως το 2016. Ήταν εκδότρια του διμηνιαίου περιοδικού «Κινηματογραφιστής», project manager του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος «EUforia», Εκτελεστική Διευθύντρια του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου, Διευθύντρια του τμήματος Κινηματογράφου και Επικοινωνίας στο αγγλόφωνο Κολλέγιο Campus Arts and Sciences, ενώ έχει συνεργαστεί για πολλά χρόνια ως σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του MEDIA Desk Hellas. Έχει Bachelor στην Κινηματογραφική Παραγωγή από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (G.P.A. 4), και ΜΒΑ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Οπτικοακουστικών και Πολυμέσων από το Haute EcoleGroup ISHECISC SaintLouisISFSC”. Διευθύνει τη μη κερδοσκοπική εταιρεία AEGEAN MEDIANET, με αντικείμενο την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στον ο/α τομέα. 

Δελιοτζάκης Μένος

Γεννήθηκε στις Σέρρες.Είναι πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός και πτυχιούχος Σκηνοθεσίας της Σχολής Σταυράκου.Εργάζεται ως Σκηνοθέτης στην ΕΡΤ. Είναι Προϊστάμενος του Τμήματος Συμπαραγωγών και Πρόεδρος της Επιτροπής Κινηματογράφου. Έχει σκηνοθετήσει τρεις ταινίες μικρού μήκους, περίπου τριάντα ντοκιμαντέρ, πολλές ώρες τηλεοπτικού προγράμματος, μια όπερα και θεατρικές παραστάσεις.Το τελευταίο του ντοκιμαντέρ «Η Ιστορία είμαι Εγώ – Ανδρέας Λεντάκης», συμμετείχε σε διεθνή φεστιβάλ και απέσπασε το βραβείο καλύτερου δημιουργικού ντοκιμαντέρ στο London Greek Film festival.

Κοβότσος Άγγελος

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Κινηματογράφο στη σχολή Σταυράκου και Οικονομικά στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάσκει κινηματογράφο με έμφαση στο ντοκιμαντέρ και ειδικεύεται στην οργάνωση σχετικών σεμιναρίων. Είναι συνεργάτης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων CFF EDU και του οργανισμού εκπαίδευσης ντοκιμαντέρ Story Doc. Η ταινία του «Ευρώπη, το όνειρο» χρηματοδοτήθηκε από το Creative EuropeMedia στο στάδιο της ανάπτυξης. Έχει συμμετάσχει στο εργαστήριο BDC DISCOVERIES 2016 του Creative EuropeMedia και στο Πρόγραμμα Script Development του MEDIA / MEDEA. Ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος έγραψε και σκηνοθέτησε πάνω από 100 ταινίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία ντοκιμαντέρ. Έχει βραβευτεί δυο φορές με το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Μια παράλληλη δραστηριότητά του είναι η κινηματογραφική εκπαίδευση με έμφαση στο ντοκιμαντέρ, τόσο σε πανεπιστήμια, όσο και σε σχολεία αλλά και σε σεμινάρια που απευθύνονται σε ενηλίκους. Είναι αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Ντοκιμαντέρ (GDA).